Родината на английския булдог е Великобритания, а началото на историята му се започва през 17 в. От участник в кучешки боеве, преследвач на дивеч и пазач на стада, днес той се е превърнал в желан и весел домашен любимец.
Английският булдог има късо и здраво тяло, покрито с къса козина, която се среща в различни цветове. Височината му варира между 30 и 40 см, а теглото му – 18 и 22 кг. Главата е много широка, а кожата по късата муцуна е много набръчкана. Ноздрите са широки, очите са малки и раздалечени. Ушите са малки и клепнали. Крайниците са къси и раздалечени, а опашката – къса и се носи надолу.
Английският булдог е мило, весело, уверено и нежно куче, въпреки вида си. Той е приятелски настроен и изгражда силна връзка със стопаните си. Бързо усвоява новите команди, въпреки че е доста упорит от време на време. Разбира се добре с деца и други домашни животни, с които е израснал. Опитът в отглеждането на кучето не е задължителен, поради благия характер на породата. Може да се отглежда в апартамент, но трябва редовно да се извежда, но без да се провеждат много упражнения. Продължителността на живота на булдога е около 10 години. Като цяло е много болнав. Предразположен е към респираторни заболявания, очни, кожни и сърдечни проблеми, ентропия, проблеми с щитовидната жлеза. Не е желателно да излагате на много високи или много ниски температури, тъй като има много къса козина. Поддържката на козината е много лесна – тя трябва от време на време да се сресва само.

Leave a comment