Московската стражевая или московският страж е създадена през 50-те години на миналия век, както личи от името ѝ, в Москва. Селекционери кръстосват санбернар и кавказка овчарка, като целта им е да получат голямо куче, което да е отличен пазач и да всява респект, тъй като представителите на новата порода щели да се използват за охрана на базите на КГБ, полицията и армията.

Московската стражевая има голямо тяло, но въпреки това е пъргава за размерите си. Кучетата от тази порода са високи между 64 и 69 см и тежат 45-70 кг. Козината им е гъста и средна на дължина. Окраската им се среща в комбинация от бяло и червено, а на лицето имат черна маска. Главата им е голяма и масивна, с тъмно кафеви очи и черен нос. Ушите им са големи и клепнали. Муцуната на московската стражевая е широка и добре изразена. Вратът ѝ е много широк и здрав, а опашката ѝ е дълга. Крайниците ѝ са силни и мускулести, а лапите – широки с големи “пръсти”.

   Московският страж е смело и интелигентно куче. Има силно развити териториални инстинкти, което го прави отличен пазач. Не е подходящ избор за хора, които нямат опит в отглеждането на кучета. Представителите на породата няма да се чувсват добре, ако бъдат отглеждани в апартамент, тъй като имат нужда от много свободно пространство. Необходими са им дълги и енергични разходки всеки ден, за да бъдат в добра физическа и психическа форма. За разлика от други големи породи кучета, не им текат лиги. Продължителността на живота на московската стражевая е около 11 години.

Leave a comment